Results 1 to 7 of 7

Thread: Photocell

  1. #1
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    NJ
    Posts
    1,665

    Photocell

    Anyone come across fixture mountable photocells. I have a small office with about 15 fixtures on the perimeter and the fixture cut calls for a fixture mounted photocell. Why would you need one on every fixture? Thanks

  2. #2
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Clark County, NV
    Posts
    464
    Several of these can be mounted inside or on the surface of a fixture: https://www.homedepot.com/s/photocell?NCNI-5

    If they aren't powered from the same switch leg that goes from fixture to fixture, you can switch with photocell from each fixture, but you will have slight variances and they won't all come on at exactly the same time.

    If the circuit goes from fixture to fixture, you can wire the first photocell in series with the hot wire and then it is the only one you need.

  3. #3
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Roanoke, VA.
    Posts
    4,235
    Quote Originally Posted by MAC702 View Post
    Several of these can be mounted inside or on the surface of a fixture: https://www.homedepot.com/s/photocell?NCNI-5

    If they aren't powered from the same switch leg that goes from fixture to fixture, you can switch with photocell from each fixture, but you will have slight variances and they won't all come on at exactly the same time.

    If the circuit goes from fixture to fixture, you can wire the first photocell in series with the hot wire and then it is the only one you need.
    That depends on how much wattage you're switching through the photocell and if the photcell is rated for that much.
    Sometimes I don't know whether I'm the boxer or the bag.

  4. #4
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Clark County, NV
    Posts
    464
    Quote Originally Posted by qcroanoke View Post
    That depends on how much wattage you're switching through the photocell and if the photcell is rated for that much.
    Very good point. And with LEDs, you can do a lot more than you used to.

  5. #5
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    NJ
    Posts
    1,665
    Right so if you had 4 fixturesright next to each other on the same switch leg you wouldn't need a photocell for each, correct ? Thx

  6. #6
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Roanoke, VA.
    Posts
    4,235
    Quote Originally Posted by MAC702 View Post
    Very good point. And with LEDs, you can do a lot more than you used to.
    Absolutely!
    Sometimes I don't know whether I'm the boxer or the bag.

  7. #7
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Clark County, NV
    Posts
    464
    Quote Originally Posted by mstrlucky74 View Post
    Right so if you had 4 fixturesright next to each other on the same switch leg you wouldn't need a photocell for each, correct ? Thx
    Most of the time, you wouldn't want more than one photocell, because you would want them all to come on at exactly the same time.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •