User Tag List

Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 10 of 25

Thread: How to Protect Electrical Service from Flood Zone

  1. #1
    Join Date
    Jan 2019
    Location
    NJ
    Posts
    53
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    How to Protect Electrical Service from Flood Zone

    What is the highest mounting height for my Service Disconnect and Main Distribution Panels if the flood zone is 5ft high for a commercial space in a basement.

    There is a natural body of water be hide the building, so I tried to refer to Article 682, but I was little confused.

  2. #2
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    NE Nebraska
    Posts
    41,359
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by BatmanisWatching1987 View Post
    What is the highest mounting height for my Service Disconnect and Main Distribution Panels if the flood zone is 5ft high for a commercial space in a basement.

    There is a natural body of water be hide the building, so I tried to refer to Article 682, but I was little confused.
    I don't think 682 applies to anything in said building.

    Only way you are going to protect this is with good water tight construction methods, and even then still are likely to need some drainage/pumping system with standby power, because you are not likely to keep it completely water tight.
    I live for today, I'm just a day behind.

  3. #3
    Join Date
    Jan 2019
    Location
    NJ
    Posts
    53
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Thank you for the help.

    What code section would I need to look up for maximum height for panels and disconnect when in a flood zone?

  4. #4
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Hawthorne, New York NEC: 2014
    Posts
    4,739
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I see you are in NJ. If you are in a flood zone the building code will have requirements for things like that.

    -Hal

  5. #5
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    NE Nebraska
    Posts
    41,359
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by BatmanisWatching1987 View Post
    Thank you for the help.

    What code section would I need to look up for maximum height for panels and disconnect when in a flood zone?
    Code or no code,iIf you have equipment in a basement and in a flood zone, isn't the basement (or at least the portion of it that is below grade) going to be below the flood line? Only way to assure it doesn't get flooded is drainage/pumping systems with back up power. Even then there is still some risk of failure and it floods anyway. This is not the same thing as putting equipment out in the open near a body of water like what would be covered in art 682 either. If you know the basement is going to be prone to flooding, other building codes may come into play. That once in a hundred years flooding of such a basement is not normally something we design for. If it happens more than once, then maybe a different design is a good idea whether there is codes driving it or not.
    I live for today, I'm just a day behind.

  6. #6
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Simi Valley, CA
    Posts
    8,600
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Your highest breaker can only be 6' 7" above the floor to the center of the switch.
    I can build anything you want if you draw a picture of it on the back of a big enough check.

    There's no substitute for hard work....but that doesn't mean I'm going to give up trying to find one.

    John Childress
    Electrical Inspector
    IAEI / CEI / C10
    Certified Electrical Inspector

  7. #7
    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Wilmington, NC USA
    Posts
    746
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Around here, your equipment must be above the flood zone. Some areas require flood level +2'. You mount it no lower than this, and someone needs to build platform and stairs to access the equipment.

    We don't have basements here.

  8. #8
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Hawthorne, New York NEC: 2014
    Posts
    4,739
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    You have houses on stilts!

    -Hal

  9. #9
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    NE Nebraska
    Posts
    41,359
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by cowboyjwc View Post
    Your highest breaker can only be 6' 7" above the floor to the center of the switch.
    Wasn't related to flooding potential, but ran an new service into an old boiler room in an old school building once, this room had additional steps to go even lower than the rest of the basement rooms. my incoming raceways entered bottom back wall of an I line panel, entering top portion of panel would have been too shallow burial depth though, well maybe not too shallow for NEC but not as deep as I wanted it to be, without setting bottom of panel lower than I wanted that to be. The compromise - penetrated the wall nearly 8 feet below grade- highest breakers were abovt 6' 7" so we build a raised deck at least the size of required working space in front of the panel.

    This room originally had a huge steam boiler in it and is only reason it was built that way. Today there are two boilers in it, each about the size of a 2 drawer file cabinet.
    I live for today, I'm just a day behind.

  10. #10
    Join Date
    May 2018
    Location
    United States
    Posts
    393
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    put equipment high enough and build a standing platform around the equipment for servicing.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •