User Tag List

Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 10 of 25

Thread: Dryer plug, 4 prong.

  1. #1
    Join Date
    Jul 2015
    Location
    el paso tx el paso
    Posts
    41
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Dryer plug, 4 prong.

    Hey there. I know this is a common situation but I'm a little rusty. Customer moved into a house built in 1996. The Dryer receptacle is 3 prong. And there is not a ground wire. It is in a single gang plastic box. The Customer has a new dryer with a 4 prong plug. Thank you .

    Sent from my Moto G (4) using Tapatalk

  2. #2
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Iowegia
    Posts
    18,538
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Option 1: Take a Cat D9, raze the house, and build a new one with a 4-wire circuit.

    Option 2: Run a new 4-wire circuit in the existing home.

  3. #3
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Livonia, Michigan
    Posts
    486
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by chuckgassmannm View Post
    Hey there. I know this is a common situation but I'm a little rusty. Customer moved into a house built in 1996. The Dryer receptacle is 3 prong. And there is not a ground wire. It is in a single gang plastic box. The Customer has a new dryer with a 4 prong plug. Thank you .
    It looks like you'll need to rewire the circuit with #10-3 Romex cable. And if it was built in 1996, I'm surprised it doesn't already have 4-wire, since the requirement for 4-wire ranges and dryers went into effect in 1994.

  4. #4
    Join Date
    May 2016
    Location
    Oakes, North Dakota, USA
    Posts
    61
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    This might be a good time to suggest to the customer to run a new cable with ground to the dryer location and install a four prong receptacle. 1996 is before I started in the field but I am surprised that there would not be a ground there. The only other way would be to bound the neutral to the frame of the dryer and replace the four prong cord with a three. I believe the exception on pre existent wiring is still there, but to update is better but that is not knowing the details of what that all entails.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  5. #5
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    NE (9.06 miles @5.9 Degrees from Winged Horses)
    Posts
    11,272
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by Family man View Post
    This might be a good time to suggest to the customer to run a new cable with ground to the dryer location and install a four prong receptacle. 1996 is before I started in the field but I am surprised that there would not be a ground there. The only other way would be to bound the neutral to the frame of the dryer and replace the four prong cord with a three. I believe the exception on pre existent wiring is still there, but to update is better but that is not knowing the details of what that all entails.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    Yes, suggest, but don’t loose sleep over the three wire.
    Tom
    TBLO

  6. #6
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Atlanta,GA
    Posts
    6,402
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by chuckgassmannm View Post
    Hey there. I know this is a common situation but I'm a little rusty. Customer moved into a house built in 1996. The Dryer receptacle is 3 prong. And there is not a ground wire. It is in a single gang plastic box. The Customer has a new dryer with a 4 prong plug. Thank you .

    Sent from my Moto G (4) using Tapatalk
    Quote Originally Posted by jeff48356 View Post
    It looks like you'll need to rewire the circuit with #10-3 Romex cable. And if it was built in 1996, I'm surprised it doesn't already have 4-wire, since the requirement for 4-wire ranges and dryers went into effect in 1994.

    The OP list his location as El Paso so who knows what code was adopted at the time the home was built? Have to check with the AHJ to find out what code cycle was enforced at the time.

    If the dryer cable was legal at the time of install then a 3 prong dryer plug can be installed on the dryer.
    The 95% of people that you can't trust give the other 5% a bad name.

  7. #7
    Join Date
    Feb 2018
    Location
    Iowa
    Posts
    302
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by chuckgassmannm View Post
    Hey there. I know this is a common situation but I'm a little rusty. Customer moved into a house built in 1996. The Dryer receptacle is 3 prong. And there is not a ground wire. It is in a single gang plastic box. The Customer has a new dryer with a 4 prong plug. Thank you .

    Sent from my Moto G (4) using Tapatalk
    Check NEC 250.140 Exception: for existing 3 wire outlet.

  8. #8
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    New Jersey
    Posts
    27,389
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    You are permitted to use a 3 wire plug on the new dryer. If the customer wants it brought up to current code then a new cable and 4 wire cord and plug is needed.
    Rob

    Moderator

    All responses based on the 2014 NEC unless otherwise noted

  9. #9
    Join Date
    Jul 2015
    Location
    el paso tx el paso
    Posts
    41
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Thank you for your response. The Customer wants it done right.

    Sent from my Moto G (4) using Tapatalk

  10. #10
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    NE Nebraska
    Posts
    41,359
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pretty certain 1996 NEC is when the change was made. Was and still is exceptions for existing installations.

    These appliances leave factory without any cord because you need to select which one applies where you are going to place it.

    If the house was built in 1996, may or may not have been on 1996 NEC yet. Some areas may still been on 1990 or even 1987 NEC.

    If you do put three wire cord on the dryer, don't forget to re-install neutral to frame bonding jumper.

    Occasionally you find whoever put the 4 wire cord on didn't remove the bonding jumper - kind of defeats the purpose of using a 4 wire supply.
    I live for today, I'm just a day behind.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •